Als je de woorden ‘voetbal’ en ‘Wereldkampioenschap’ hoort, denk je waarschijnlijk aan het vierjaarlijkse evenement dat sinds 1930 elke vier jaar plaatsvindt. Maar vóór de Tweede Wereldoorlog was er ook een Wereldkampioenschap. Het was gewoon in bijna elk opzicht heel anders dan zijn opvolger. Het was een veel kleiner toernooi, met slechts 13 teams en geen kwalificatieproces. Bovendien vond het plaats in vredestijd, in juni en juli in plaats van in juni en juli van het daaropvolgende jaar, zoals nu de norm is, wat betekende dat het volledig in Europese stadions werd gespeeld in plaats van op neutraal terrein (wat ons vrijwel zeker van alle daden van onrecht heeft gespaard). oorlog tijdens wedstrijden). Misschien wel het allerbelangrijkste: er waren geen scheidsrechters zichtbaar op televisieschermen, aangezien alle wedstrijden eindigden met een vooraf gepland einde van hooliganisme of complottheorieën om schaamte te voorkomen. Lees verder voor meer informatie over dit geweldige toernooi…

FIFA en het WK vóór WO II

FIFA, 's werelds voetbalbestuur, werd in 1904 in Parijs opgericht. Het eerste WK vond plaats in Uruguay, Zuid-Amerika, in 1930, waarbij het gastland Argentinië met 4-2 versloeg in de finale. Het toernooi is opgericht door de Uruguayaanse voetbalmanager en oud-speler Dr. Ottorino Barassi. De daaropvolgende jaren werd het toernooi elke vier jaar gespeeld. Het was destijds niet ongebruikelijk dat voetbaltoernooien rond de Olympische Spelen werden gepland. Het WK werd in 1934 in Italië gehouden, in 1938 in Frankrijk en in 1950 in Brazilië.

1930: Het allereerste WK

Op het allereerste WK waren er dertien teams. Om deze teams te selecteren, stond een reeks kwalificatierondes op het programma. De teams werden verdeeld in twee poules van elk vier teams. De beste twee teams uit elke groep kwalificeerden zich voor de volgende ronde. De laatste vier teams werden uiteindelijk gekozen door een combinatie van stemmen door FIFA-leden en lottrekking. Uruguay was het enige team dat aan alle drie de WK's van vóór de Tweede Wereldoorlog deelnam. De andere twee waren Italië en Zweden. De allereerste wedstrijd van het toernooi ging van start in Rio de Janeiro, Brazilië, toen gastland Brazilië Mexico met 3-2 versloeg. De tweede wedstrijd werd gespeeld in São Paulo. Uruguay versloeg Spanje met 1-0.

1934: Een WK in Europa in vredestijd

Het tweede WK ooit vond plaats in Italië in 1934. Dit was het enige toernooi van alle drie dat in vredestijd in Europa werd gehouden. De finale werd gespeeld in Rome in het Stadio Nazionale PNF. In een herhaling van de allereerste finale ontmoette Brazilië Uruguay in een wedstrijd die veel minder dramatisch was dan de eerste wedstrijd. Uruguay won de wedstrijd met 2-1. De enige echte controverse rond het WK van 1934 was het feit dat het gastland in de eerste ronde werd geloot, terwijl alle andere concurrerende landen zich moesten kwalificeren. Er wordt algemeen aangenomen dat de FIFA-leden hun invloed hebben gebruikt om Italië aan het toernooi te krijgen. Het toernooi werd gewonnen door Italië, dat in de finale Tsjechoslowakije met 2-1 versloeg. De Italiaanse gastheren moesten een enorme strijd (waaronder een 9-1 overwinning op de Verenigde Staten) overwinnen om de groepsfase te overleven.

1938: Het laatste WK voor de Tweede Wereldoorlog

Het derde en laatste WK vóór de Tweede Wereldoorlog werd in 1938 in Frankrijk gehouden. De gastlanden speelden in de eerste ronde gelijk tegen de Zwitsers. De wedstrijd werd gespeeld in een stadion in Parijs dat sinds de Eerste Wereldoorlog verlaten was. Er hing een griezelige stilte over de menigte toen de twee teams zich op het veld opgesteld stonden, maar werd al snel verbroken door het geluid van bijlen toen het stadion langzaam werd afgebroken. De Zwitsers wonnen de wedstrijd met 2-1. Dit was het laatste WK dat werd gespeeld vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het gerucht gaat dat het gastland tot winnaar van het toernooi zou zijn uitgeroepen, ware het niet dat het Franse team in de eerste ronde was uitgeschakeld.

Conclusie

Het WK van vóór de Tweede Wereldoorlog leek meer op een vriendschappelijk toernooi dan op de hevige concurrentie die we vandaag de dag gewend zijn. Tot het toernooi van 1938 leek het meer op een vriendschappelijke wedstrijd tussen Europese landen. De manier waarop teams werden gekozen was heel anders dan hoe het toernooi vandaag de dag wordt georganiseerd. Het toernooi werd volledig in Europa gespeeld en er was slechts één toernooi in plaats van de vierjarige cyclus die sinds de jaren vijftig wordt gebruikt. Het toernooi werd gedomineerd door Brazilië en werd om deze reden vaak in Zuid-Amerika gehouden. Het toernooi werd onderbroken door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en tijdens de oorlog werd het voetbal in Europa opgeschort. Toen het toernooi na de oorlog opnieuw werd gehouden, was het in een tijd waarin veel landen nog bezig waren met de wederopbouw, dus werd besloten het toernooi naar verschillende delen van de wereld te laten draaien.