Uruguay - Argentinië de eerste WK-finale 1930

Op het WK van 1930 waren Uruguay en Argentinië de twee finalisten. De eerste WK-finale werd op 13 juli 1930 in het Olympisch Stadion in Amsterdam gespeeld. In die laatste wedstrijd voor 45.000 toeschouwers won Uruguay met 4-2 doelpunten van Argentinië; bovendien eindigde het ongeslagen in dat toernooi. Dit artikel vertelt je over de WK-finale van Uruguay versus Argentinië in 1930 en de impact ervan op het wereldvoetbal.

Winnaar FIFA Wereldbeker 1930: Uruguay versus Argentinië

Uruguay versloeg Argentinië in de finale en won daarmee het allereerste FIFA Wereldkampioenschap in 1930. Uruguay won de finale met 4-2 en was het eerste team dat het WK won. Argentinië bereikte de finale maar verloor nipt van Uruguay en daarom zijn ze tweede. De wedstrijd werd gespeeld in het Olympisch Stadion in Amsterdam voor 45.000 toeschouwers. Dit was de eerste keer dat het WK buiten Zuid-Amerika werd gehouden en het was een groot succes. De FIFA besloot in 1930 om het toernooi elke vier jaar te organiseren. Het spel was erg intens en er werd beslist op basis van een zeer controversiële penalty.

Rust: Uruguay 1 – Argentinië 0

De eerste helft van de wedstrijd was zeer evenwichtig en kende geen doelpunten. Het eerste doelpunt viel voor Uruguay in de 39e minuut toen Alberto Ziembrowski het net vond. Bij rust stond het 1-0 voor Uruguay.

Eindresultaat: Uruguay 4 – Argentinië 2

Uruguay kreeg vlak na rust een tweede doelpunt toen Guillermo Morlan scoorde uit een vrije trap. Argentinië kreeg in de 58e minuut een doelpunt terug toen José Manuel Moreno scoorde uit een penalty. Het derde doelpunt van Uruguay kwam in de 68e minuut toen Enrique Schiaffino scoorde uit een vrije trap. Uruguay scoorde hun vierde doelpunt in de 76e minuut toen Pedro Cea scoorde na een tegenaanval. De voetbalstand was aan het einde van de wedstrijd 4-2 voor Uruguay.

Impact van het spel

De eerste finale was de eerste van vele klassiekers tussen deze twee Zuid-Amerikaanse giganten. Als de twee beste teams van het toernooi was de halve finale tussen Uruguay en Brazilië een felle strijd die tot de laatste minuten duurde. Uruguay, dat tweede was geworden in het openingstoernooi van 1930, bereikte de finale door gastland Argentinië met 4-2 te verslaan. In de finale kwamen de Uruguayanen van een achterstand en versloegen Argentinië, dat pas in 1970 nog een WK-wedstrijd zou verliezen. De wedstrijd wordt om vele redenen herinnerd. Het was de eerste keer dat twee Zuid-Amerikaanse teams streden om de titel. Het was ook de eerste keer dat twee teams uit hetzelfde continent in de finale speelden.

Nasleep

Na de wedstrijd waren de supporters van Argentinië zo van streek door de nederlaag dat ze de stoelen in het stadion vernielden. Het Argentijnse team verliet het land uit angst voor hun leven. Uruguay was gastheer van het volgende WK in 1950 en won dat ook. Vanwege de toenmalige politieke situatie konden ze het volgende toernooi in 1954 niet organiseren. In plaats daarvan ging het WK naar Zwitserland, waar zij de gastheer waren. Toen het WK in 1958 terugkeerde naar Zuid-Amerika, werd het georganiseerd door Brazilië. Na 1958 zou het WK in zeer zeldzame gevallen buiten Europa of Zuid-Amerika worden georganiseerd, en nooit meer dan één keer buiten deze twee plaatsen.

Wie was de man van de wedstrijd?

De man van de wedstrijd in dit spel wordt beschouwd als Guillermo Morlan. Hij scoorde het eerste doelpunt van Uruguay en speelde een zeer belangrijke rol in het bereiken van de finale. Morlan was een verdedigende middenvelder die voor het Uruguayaanse team speelde. Hij was een belangrijk onderdeel van het team dat in 1930 het WK in Uruguay won. Hij speelde in de eerste drie wedstrijden van het toernooi, maar miste de finale vanwege een blessure. Hij was een belangrijk onderdeel van het team dat de Olympische Spelen van 1928 en de zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1928 won. Morlan was een belangrijk onderdeel van het team dat het WK van 1930 won. De ploeg stond bij rust met 1-0 achter, maar scoorde in de tweede helft twee doelpunten. Uruguay zou de wedstrijd met 4-2 winnen na een zeer intense finale. Morlan was een belangrijk onderdeel van het team dat het WK van 1930 won.

Conclusie

De eerste WK-finale vond plaats tussen Uruguay en Argentinië in 1930. In die laatste wedstrijd, die voor 45.000 toeschouwers werd gehouden, won Uruguay van Argentinië met 4-2 doelpunten; bovendien eindigde het ongeslagen in dat toernooi. Dit artikel vertelt je over de WK-finale van Uruguay versus Argentinië in 1930 en de impact ervan op het wereldvoetbal. Met de beker begon een geweldige traditie van vier jaar, die door supporters over de hele wereld wordt gadegeslagen.