Italië - Hongarije WK-finale 1938

De finale van het WK voetbal van 1938 werd op 14 juni gespeeld tussen Italië en Hongarije in het Stadio Comunale in Florence, Italië. Het was de eerste keer dat de WK-finale buiten Europa werd gehouden. Hongarije werd het tweede team dat het WK won en ze kwamen terug van een achterstand en versloegen Italië met 3 doelpunten tegen 2. Het laatste doelpunt van de wedstrijd wordt algemeen beschouwd als een van de grootste doelpunten in de geschiedenis van het WK. De Eerste Wereldoorlog had een aanzienlijke impact op de ontwikkeling van het voetbal in Hongarije, net als in veel andere Europese landen. Voetbalcompetities werden opgeschort, clubs ontbonden en internationale wedstrijden werden afgelast tot 1923, toen de competitiecompetities werden hervat. De hervatting van het competitiewedstrijd leidde tot een heropleving van de belangstelling voor voetbal, evenals tot de bouw van nieuwe stadions in het hele land.

Basisprincipes van het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 1938

Italië - Hongarije Wereldbekerfinale 1938 De FIFA Wereldbeker 1938 was de vierde editie van het toernooi. Het toernooi werd gehouden in Italië, de eerste keer dat het toernooi buiten Zuid-Amerika werd gehouden, en de eerste keer dat het in Europa werd gehouden. Dit toernooi was het eerste waarbij gebruik werd gemaakt van de WK-trofee, die in 1936 in gebruik was genomen. Het gastland won de titel en versloeg Hongarije met 4-2 in de finale met een team dat slechts één wedstrijd in het toernooi speelde met dezelfde opstelling. Een paar interessante opmerkingen over het toernooi. Ten eerste kwalificeerde Engeland zich niet eens voor het toernooi, en Nederland speelde niet vanwege protesten over het besluit van de FIFA om het toernooi in Italië te houden, waar het fascistische regime van Mussolini bekend stond om de onderdrukking van de politieke oppositie.

De weg van Italië naar de finale

De weg van Italië naar de finale van het WK van 1938 was vreemd. Ze kwalificeerden zich niet voor het toernooi en zouden zelfs niet op het WK aanwezig zijn. Gastland Italië had afscheid genomen van de halve finale omdat zij de gastheer waren. Ze zouden tegen Spanje spelen, dat hun wedstrijd in de eerste ronde had gewonnen en het team zou zijn geweest dat zou opschuiven tegen Italië. Maar Spanje weigerde de uitnodiging om naar Italië te komen en trok zich terug, dus Italië kreeg een bye voor de finale zonder zelfs maar een wedstrijd te spelen, en Spanje werd gedwongen op te geven en naar huis gestuurd. De volgende tegenstander van Italië, Oostenrijk, weigerde ook te spelen en moest ook opgeven, waardoor Italië standaard doorging naar de finale. Ze hadden geen wedstrijden gespeeld, maar kregen wel de WK-trofee. Dit zou in latere jaren veranderen.

De weg van Hongarije naar de finale

Hongarije was zowel in de editie van 1932 als van 1934 tweede geworden. Ze waren favoriet om het toernooi van 1938 te winnen en waren helemaal door naar de finale zonder ook maar één wedstrijd te hoeven spelen. In de eerste ronde werden ze aangetrokken om te spelen en het team te verslaan dat ze tijdens de laatste twee WK's, Joegoslavië, hadden verslagen. In de halve finale werden ze geloot tegen gastland Italië, dat, zoals hierboven vermeld, bye had gekregen voor de halve finale zonder een wedstrijd te hoeven spelen. Dit betekende dat Hongarije opnieuw in de finale stond, maar dit keer moest het een wedstrijd spelen. Ze hadden een grote voorkeur om te winnen en het tweede team te worden dat het WK won.

Het spel zelf

In de eerste helft speelde Hongarije goed, maar Italië kon als eerste scoren. In de tweede helft scoorden ze een tweede doelpunt. Hongarije stond nu twee doelpunten achter en het leek erop dat het land misschien niet meer terug zou kunnen komen. Maar na het tweede doelpunt kwam Hongarije bij elkaar en speelde vastberaden. Met nog minder dan 15 minuten te spelen wisten ze een doelpunt te scoren en de voorsprong terug te brengen naar 2-1. Met nog minder dan 10 minuten te spelen scoorde Hongarije opnieuw en bracht de wedstrijd dit keer gelijk op 2-2. Met nog maar enkele seconden te gaan in de wedstrijd kreeg Hongarije een strafschop toegekend. De strafschop werd genomen en de bal werd in het doel getrapt. De scheidsrechter blies op het fluitsignaal en gaf het signaal dat de wedstrijd voorbij was. Het fluitsignaal klonk toen de bal het doel in ging. De spelers, de scheidsrechter en de mensen die naar de wedstrijd keken, raakten in de war. De scheidsrechter hield het fluitsignaal in zijn hand, maar het fluitsignaal klonk niet. De wedstrijd was al voorbij voordat het fluitsignaal was geklonken.

Samenvatting

In een wedstrijd die wordt beschreven als een van de beste gespeeld in de geschiedenis van het WK, kwam Hongarije van een achterstand en versloeg Italië met 3 doelpunten tegen 2. Het Hongaarse team had slechts één wedstrijd in het toernooi gespeeld met dezelfde opstelling. Ze hadden Joegoslavië in de eerste ronde verslagen en speelden vervolgens gelijk tegen Italië in de halve finale. De wedstrijd tussen Italië en Hongarije wordt herinnerd vanwege de laatste minuut en vanwege het geweldige doelpunt dat de wedstrijd in evenwicht bracht en de wedstrijd in verlenging bracht. De verwarring op het laatste moment werd veroorzaakt doordat de scheidsrechter per ongeluk op zijn fluit blies toen de bal het doel in ging.